Spring naar inhoud

Het verschil tussen het bewuste en onbewuste brein

Het verschil tussen het bewuste en onbewuste brein

Wist je dat slechts 2% tot 5% van wat we doen bewust is? En dat 95% van alles wat we doen onbewust is? Het onbewuste bepaalt voor 95% ons handelen en is de filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen.

In de westerse samenleving ‘overschatten’ we vaak ons bewuste brein. We hechten veel waarde aan ratio en het rationeel analyseren en nemen van beslissingen. Terwijl juist het onbewuste enorm krachtig is en het meeste ‘aankan’. Je kunt het goed vergelijken door te kijken naar het aantal bits dat verwerkt kan worden. Het bewustzijn is in staat om maximaal 60 bits per seconde te verwerken, terwijl het onderbewuste maar liefst 11,2 miljoen bits per seconde kan verwerken. Om je een idee te geven van de orde van grootte van het aantal bits: één letter staat voor 5 bits. We kunnen onbewust dus zo’n 200.000 keer meer verwerken dan bewust.

Samengevat betekent dat, dat als we ons bewustzijn gebruiken, we slechts het puntje van de ijsberg gebruiken. Terwijl we een enorm intuïtie hebben en daar vaak veel te weinig mee doen of er niet op durven te vertrouwen.

Wat is het verschil tussen het bewuste en onbewuste brein?

Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen. Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken, heeft een vrije wil en kan er tot op zekere hoogte voor kiezen om het onbewuste te overstemmen. Ook kan het bewuste maar één ding tegelijk.

Het onbewuste brein gebruik je bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, maar ook bij gedachtes, emoties, (irrationele) overtuigingen, intuïtie, creativiteit, verbeelding, inspiratie, herinneringen en bevat het een enorme hoeveelheid opgeslagen kennis. Tijdens de slaap is het bewustzijn volledig uitgeschakeld. Daarnaast zorgt het onbewuste voor automatische processen zoals ademhalen en het regelen van je hartslag. Het onbewuste heeft geen vrije wil, het is een machine die werkt op automatisme. Dit kun je ook herkennen als je bijvoorbeeld op de automatische piloot ergens naar toe rijdt.

Bewuste en onbewuste mentale processen hebben elk hun eigen sterke kanten. Ze zijn allebei goed op hun eigen terrein. Ze werken samen en kunnen allebei zowel oorzaak als gevolg zijn. Bewuste ervaringen kunnen uiteindelijk voortvloeien in onbewuste invloeden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het ontstaan van overtuigingen. En onbewuste processen werken op de achtergrond aan onze belangrijke problemen en doelen, en planten antwoorden en oplossingen in onze bewuste geest. Onbewuste doelen richten onze bewuste aandacht op zaken die relevant zijn voor die doelen en zorgen ervoor dat we juist die zaken opmerken om er vervolgens gebruik van te kunnen maken. Wil je grote, belangrijke beslissingen nemen? Ook dan bereik je het beste resultaat als het bewuste en onbewuste samenwerken.

Beide vormen van denken horen dus bij je, niet alleen het bewuste deel.