Spring naar inhoud

Waarom vrouwen een andere aanpak nodig hebben om succesvol te zijn

Daar lees je van alles over in dit blog. Wil je liever luisteren in plaats van lezen? Ga dan naar mijn podcast over dit onderwerp.

Een van de grootste mythes voor vrouwen om succesvol te zijn, is om dat volgens de ‘standaard’ manier te doen die ons overal wordt geleerd.

In onze huidige maatschappij word je geleerd dat succes voortkomt uit acties die je consequent doet. Zo simpel is het blijkbaar. Doe gewoon wat nodig is en als je genoeg doet, dan komt het succes.

Niets is minder waar. Want als je een vrouw bent en gaat focussen op doelen en op het consequent nastreven ervan, is de kans groot dat dit zorgt voor bepaalde emoties en kun je je juist snel gestrest en overweldigd voelen. En stress en druk zorgen juist niet voor succes. Dat stoot succes juist af.

Je focus en de stress die je daardoor kunt ervaren, heeft ook een biologische oorzaak. Er zijn namelijk niet alleen verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein, maar er zitten ook verschillen in de retinacellen in onze ogen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen

Mannen hebben een andere focus dan vrouwen en dat komt doordat mannen andere retinacellen in hun ooglenzen hebben dan vrouwen. En dat heeft een impact op je blik en op hoe je de wereld ziet. Mannen hebben daardoor een ‘weidse’ blik. Vroeger had dit bijvoorbeeld als voordeel dat mannen daardoor goed konden jagen en hun tribe konden beschermen, omdat ze met hun weidse blik gevaar van ver aan zagen komen.

De focus van vrouwen is juist heel erg gedetailleerd door de retinacellen die vrouwen in hun ooglenzen hebben.

Het voordeel daarvan is dat zij daardoor de kleinste verschillen opmerken, bijvoorbeeld in het gezicht van hun kindje, waardoor ze ‘snel’ weten wat hun kindje nodig heeft. Het zorgt er ook voor dat vrouwen vaak wel die sokken op de grond zien liggen en mannen niet ;-).

De focus die je hebt, heeft ook nog andere gevolgen. Want de focus van mannen is gelinkt aan het parasympathische zenuwstelsel. En dat zenuwstelsel zorgt ervoor dat je in rust bent. Dat je makkelijk regelmatig kunt ontspannen. Terwijl bij vrouwen de retinacellen juist gelinkt zijn aan het sympathische zenuwstelsel, dat altijd alert is.

Dat herken je misschien ook wel. Dat je altijd ‘aan’ staat. Dat er 20 tabs in je brein open staan met alles wat je ‘moet’ doen. Alles wat je voor werk moet doen, dat er nog een bloemetje gekocht moet worden, dat de kinderen nieuwe kleren nodig hebben, dat de was gedaan moet worden en dat je nog moet mediteren voor je rust 😂.

Je bent altijd bezig, altijd alert en doet je best om niks te vergeten. En dat heeft natuurlijk impact op je stresslevel, waardoor het juist zo belangrijk is om voldoende ontspantijd in te plannen en die ook echt te nemen, omdat dit niet ‘automatisch’ gebeurt in ons systeem.

Mannen kunnen hier vaak ‘beter’ mee omgaan. Als zij hun to do lijst niet af hebben gekregen, verplaatsen ze de to do’s naar de volgende dag zonder zich daar schuldig of onzeker over te voelen. Zonder zichzelf af te branden. Hij zet ze gewoon op de lijst voor morgen.

Bij vrouwen gaat dit meestal anders. Als vrouw verbinden we namelijk alles wat we doen aan emoties. En onze emoties bepalen hoe we tot actie overgaan. Als de acties die we doen ons iets negatiefs laten voelen en als het komt van een manier van MOETEN, dan zorgt dit er vaak voor dat we (onszelf) gaan saboteren.

Omdat het ons teveel stress en druk geeft en het ons overweldigd laat voelen, gaan we dit uit de weg door uit te stellen of excuses te bedenken waarom we iets niet hoeven doen.

Of je zet juist door en gaat de acties doen vanuit discipline en doe je het met hangen en wurgen. En dat zal niet aantrekken wat je wilt, omdat het komt vanuit forceren, controleren en pushen in plaats vanuit plezier en flow. Als je een succesvol eindresultaat wilt boeken is het belangrijk om het vanuit plezier en vertrouwen te doen.

Je hebt als vrouw dus een andere manier nodig om succesvol te zijn en op een fijne manier je werk te doen of te ondernemen.

De standaard manier (die voor vrouwen niet werkt)

De standaard manier die ons geleerd is op school en die onze hele maatschappij ademt is:
1. doen > 2. bereiken > 3. zijn.

Dus je moet eerst van alles ‘doen’ om iets te ‘bereiken’ om vervolgens gelukkig/geslaagd/succesvol te ‘zijn’. Natuurlijk is het ‘zijn’ (oftewel het succes) voor iedereen anders. Iedereen heeft een andere definitie van succes.

De één voelt zich succesvol als ze veel vrije tijd heeft, een ander voelt zich succesvol als ze een goedlopend bedrijf heeft en weer een ander voelt zich succesvol als ze een hele goede moeder is voor haar kinderen.

Deze standaard manier werkt voor mannen heel goed. Mannen stellen een doel en gaan daar in een zo recht mogelijke lijn op af door consequent actie te ondernemen en zo dat doel te bereiken.

Voor vrouwen werkt dit niet. Omdat wij een heel ander systeem hebben, kan dit voor ons juist averechts werken. Als je op deze manier gaat werken, doelen gaat stellen waar je aan moet voldoen en daar alleen nog maar op gaat focussen, komen we al heel gauw in een soort hyperfocus terecht. En dat zorgt voor stress en overweldigd en overprikkeld voelen. En dat kan weer emoties en gedachten triggeren als ‘oh jee, dit voelt niet goed, kan ik het wel?’

Als je te lang in die stress-stand zit, heeft dat allerlei gevolgen, zoals niet meer goed kunnen slapen, veel piekeren, niet meer kunnen ontspannen en een kort lontje hebben. En doordat je veel stress ervaart, voel je dat dit niet goed voor je is, waardoor je gaat uitstellen om de stress weer te verminderen.

En als je dan gaat uitstellen ga je jezelf weer aanvallen met gedachten als ‘weer niet gelukt, ik moet gedisciplineerd zijn en doorzetten en harder mijn best doen’. En dan kom je in een spiraal terecht die voor langdurige stress zorgt, waarin je juist niet wilt zitten en waarin je juist niet succesvol gaat zijn.

De manier die voor vrouwen wel werkt

Wat heb je dan wel nodig?

Een andere volgorde! Zo simpel kan het zijn. Het gaat om deze volgorde:

 1. zijn > 2. doen > 3. bereiken.

Als je als vrouw succesvol wilt zijn, is het belangrijk om eerst te ‘zijn’. En wat bedoel ik met ‘zijn’?

Het is belangrijk dat je je eerst zelfverzekerd voelt, zelfvertrouwen voelt, plezier voelt, tevredenheid voelt en je goed voelt over jezelf. Dus zelfverzekerd 'zijn', gelukkig 'zijn, tevreden 'zijn'. Vooral goed in je vel zitten en van daaruit gaan doen. En dan kun je heel veel bereiken. Dan kun je dat succes bereiken. Dan kom je niet in de negatieve spiraal terecht.

Dat herken je misschien ook wel. Op de dagen dat jij je goed voelt in je vel, zijn de dagen waarop je super productief bent en alles lukt. Dat je echt vanuit flow aan het werk bent en successen boekt.

En dat is precies de reden waarom ik met Creatrix® werk. Omdat je met Creatrix heel gericht kunt werken aan wat jouw succes belemmert. Wat vaak onzekerheden, twijfels en angsten zijn die jou in de weg zitten en ervoor zorgen dat je je (nog) niet goed, zelfverzekerd en tevreden voelt.

Dus op het moment dat je deze belemmeringen en onzekerheden aanpakt, maak je de weg vrij om vanuit flow te gaan werken. Vanuit rust en plezier en vertrouwen werken. Waardoor je vervolgens ook de juiste acties durft te ‘doen’ en daardoor makkelijker succes kunt ‘bereiken’ zonder gestrest of overweldigd te raken.

Het begint met jou als ‘kern’. En daar ligt ook de veelgemaakte fout van vrouwen. Dat ze zichzelf niet op de 1e plaats zetten. Terwijl je succes juist komt als je jezelf wel op de 1e plaats zet. Want het succes begint bij jou. Eerst zelf schoon schip maken en je belemmeringen opruimen. Daarna is succes pas mogelijk. Want jij bent de pilaar waar je succes op gedragen kan worden.

Dus als jij er klaar voor bent om jezelf steeds vaker op de 1e plaats te gaan zetten, plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in via mijn online agenda. Dan vertel ik je er alles over, zodat je een goed beeld krijgt wat er voor jou mogelijk is. Dat is namelijk vaak veel meer dan je denkt (ik spreek uit ervaring ;-)). 

Wil je eerst graag nog meer weten over allerlei succesblokkades? Meld je dan aan voor mijn gratis online masterclass ‘van twijfel naar succes’ waarin je kunt ontdekken wat veelvoorkomende redenen zijn die jouw succes nu nog blokkeren.

De hoogsensitieve high sensation seeker

Maak kennis met.... de hoogsensitieve high sensation seeker.

Zo’n 30 procent van alle hoogsensitieve personen blijkt ook een high sensation seeker te zijn. Dat kan best een lastige en tegenstrijdige combinatie zijn, je leeft dan namelijk als het ware met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem.

Kijk maar eens naar een aantal van de kenmerken die de high sensation seeker (HSS) heeft, naast de kenmerken van de hoogsensitieve persoon.

De hoogsensitieve hss’er of prikkelzoekende hsp’er;

 • vermijd sleur en raakt snel onderprikkeld en verveeld
 • heeft een hang naar vernieuwing en verandering
 • zoekt vaak naar avontuur en fysieke ervaringen die intense gevoelservaringen geven
 • vertoont meestal één of meerdere kenmerken van ontremming (denk aan hang naar alcohol, drugs, eten, seks, gokken of financiële risico’s)
 • is eigenwijs, eigengereid en wilskrachtig
 • is nieuwsgierig en leergierig
 • heeft behoefte aan afwisseling
 • heeft veel inspiratie en ideeën
 • heeft een grote hang naar vrijheid
 • heeft vaak snel opvolgende stemmingswisselingen
 • is vaak ongeduldig
 • is soms onpeilbaar voor anderen
 • zoekt grenzen op

Dit betekent dat het voor een hoogsensitieve hss’er vaak kan voelen alsof je twee persoonlijkheden hebt. Aan de ene kant heb je behoefte aan prikkels, avontuur, spontaniteit en mensen. Aan de andere kant heb je ook een hang naar stilte en rust. Het lastige is ook dat de HSS kant meestal de overhand heeft. Daardoor kan het zijn dat je als hooggevoelige vrouw vaak extra uitgeput bent.

Aan de ene kant wil je bijvoorbeeld graag naar feestjes, nieuwe mensen ontmoeten, spannende dingen doen die buiten je comfortzone liggen en in spontane en onverwachte situaties terechtkomen. Maar aan de andere kant moet je dan vervolgens een week bijkomen van al die prikkels, is alles je teveel en kun je je voelen alsof je overreden bent door een vrachtwagen.

De balans vinden tussen deze twee uitersten is heel belangrijk. Zonder balans loop je een hoog risico om uiteindelijk in een burn-out of bore-out terecht te komen.

Tips voor de hoogsensitieve high sensation seeker

 1. Acceptatie; alles begint met accepteren wie je bent
 2. Maak een planning in je agenda met voldoende rustmomenten, plan niet alles achter elkaar
 3. Slaap voldoende zodat je beter bestand bent tegen overprikkeling en emoties
 4. Doe aan beweging
 5. Zoek de natuur op

Wil je meer weten over hoe jij de balans kunt bewaren en hoe je optimaal kunt genieten en profiteren van jouw HSS natuur? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Ik help je graag bij het terugvinden van jouw balans. Zodat je weer rust, energie en zelfvertrouwen voelt. En je weer kunt genieten van de mooie kanten van deze eigenschap.

Hoe je perfectionisme los kunt laten

Je hebt graag de touwtjes in handen. Je gaat door waar anderen allang gestopt zijn. Je hebt oog voor detail, bent altijd bezig en enorm toegewijd. Je wilt graag dat het hele plaatje klopt en zet altijd de puntjes op de i. Fouten probeer je te voorkomen en ‘goed is goed genoeg’ gaat er bij jou niet in. Dat voelt namelijk ongemakkelijk.

Kortom: je legt de lat hoog. Voor jezelf en voor je omgeving. De hoge eisen die je aan jezelf stelt, bezorgen je ook problemen. Je bent enorm kritisch en werkt super hard om alles op hoog niveau neer te zetten. Om alles zo goed mogelijk te doen en zoveel mogelijk waarde te leveren. Daardoor heb je het druk, zit je hoofd vol met alles wat je nog moet doen en is zowel je mentale als fysieke rust ver te zoeken. Herkenbaar?

Story of my life

Veel vrouwen hebben last van perfectionisme. Ook ik heb er jarenlang mee geworsteld. Zo zonde! We weten allemaal dat niets en niemand perfect is. Streven naar perfectie kan je flink in de weg zitten en is zinloos. Het kost bakken energie, tijd én negatieve emoties. Vaak ontlenen perfectionisten hun eigenwaarde aan wat ze bereiken in plaats van aan wie ze zijn. Onder perfectionisme kan namelijk heel goed de overtuiging liggen dat je niet goed genoeg bent. Daarom is  feedback vaak pijnlijk. Het geeft je het gevoel dat je als persoon wordt afgewezen. En dat roept wellicht heftige emoties van vroeger bij je op.

Het kritische stemmetje in je hoofd

Uit onzekerheid stel je dus hoge eisen aan jezelf. Je neemt veel te veel hooi op je vork, omdat je altijd zoveel mogelijk waarde wilt bieden. Fouten maken betekent voor jou falen. Zo werkt je perfectionisme faalangst in de hand. Ook daar weet ik helaas alles van. Je zet alles op alles om aan je eigen strenge eisen te voldoen. Of je gaat uitdagingen uit de weg. Dan kun je het ook niet verprutsen. Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je bepaalde stappen niet durft te zetten. Het kan leiden tot frustraties, stress, angsten en zelfs een burn-out. Hoe het zich bij jou ook uit, vroeg of laat blokkeert je perfectionisme je.

Oefening om je perfectionisme los te laten

Perfectionisme komt voort uit bepaalde (hardnekkige) overtuigingen en gedachten. Je hoeft je gedachten niet te geloven. Laat perfectionistische gedachten aan je voorbij gaan en kies bewust voor andere, positieve en motiverende gedachten over jezelf. Ieder mens is uniek.

♥ Wat zijn jouw talenten, kwaliteiten en positieve en bijzondere eigenschappen?
♥ Wat heb je goed gedaan, welke successen heb je behaald? Hoe kwam dat?
♥ Wat zijn jouw grootste passies en drijfveren?

Neem de tijd om de antwoorden op te schrijven. Neem de antwoorden vervolgens een periode heel bewust in je op. Iedere dag weer. Sta ermee op en ga ermee naar bed. Zo heb je altijd positieve en motiverende gedachten over jezelf paraat als je ze nodig hebt. Als je dit lang genoeg doet, verander je je mindset en verleg je je focus op je talenten, mogelijkheden en kansen.

Wil je perfectionisme blijvend loslaten?

Als je perfectionisme blijvend wilt loslaten, is er vaak meer nodig dan alleen het doen van een oefening. Dus mocht je merken dat het doen van bovenstaande oefening je niet echt blijvend en structureel af helpt van perfectionisme, dan is dat niet zo gek. Perfectionisme komt namelijk meestal voort uit onzekerheid, je niet goed genoeg voelen of bang zijn om tekort te schieten.

En dus is het van belang om vooral aan de oorzaak te werken. Ik heb zelf ook jaren lang last gehad van perfectionisme en voor mij was de oplossing vooral om te werken aan mijn zelfbeeld en onzekerheid. Omdat dat de oorzaak was van mijn perfectionisme. En als perfectionisme alleen het gevolg is, is het dus beter om aan de oorzaak te werken.

Als je benieuwd bent wat bij jou de oorzaak is van je perfectionisme, dan kun je altijd een gratis en vrijblijvende kennismaking inplannen via mijn online agenda. Dan bespreken we samen hoe ik je een diepgaande en blijvende doorbraak kan bieden!

Waarom je jezelf saboteert tegen beter weten in

Zelfsabotage is iets wat ik vaak voorbij zie komen en wat eigenlijk enorm zonde is. Daarom heb ik deze blog geschreven. Want hoe meer je weet over zelfsabotage, hoe beter je jezelf hiervoor kunt behoeden.

Zelfsabotage kan ervoor zorgen dat je jezelf enorm dwars kunt zitten in het bereiken van je droomleven en de gelukkigste versie van jezelf. Terwijl je natuurlijk juist heel graag een droomleven wilt hebben en de gelukkigste versie van jezelf wilt zijn. Maar waarom saboteer je jezelf dan regelmatig wanneer je weet dat iets eigenlijk beter is om te laten of juist om wel te doen? Tegen beter weten in dus, of misschien nog scherper gezegd tegen alle hsp’ers; tegen beter voelen in.

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage kun je herkennen aan alles wat je doet om jezelf (onbewust) tegen te houden om het leven te creëren waar je eigenlijk naar verlangt. Ik zelf heb hier ook lange tijd last van gehad. Bij mij uitte zich dit vooral in uitdagingen uit de weg gaan, bepaalde stappen niet zetten (denk aan niet durven gaan voor een promotie of weinig initiatief nemen op werk om afwijzing uit de weg te gaan).

Andere voorbeelden van zelfsabotage zijn: op het punt staan om je baan op te zeggen waar je niet gelukkig van wordt, maar je het toch maar niet doet (bijvoorbeeld uit angst). Wanneer je een probleem maar niet aanpakt of die 20 cursussen en challenges maar niet doet die je al zo lang op de plank hebt liggen. Wanneer je zou gaan sporten maar het wederom verschuift naar morgen. Wanneer je lekker binnen je comfortzone blijft hangen, terwijl je jezelf beloofd hebt eruit te stappen. Wanneer je dat moeilijke en spannende gesprek maar blijft uitstellen. En zo zijn er nog tig voorbeelden te verzinnen, die je misschien ook wel zult herkennen.

Om je zelfsabotage te kunnen doorbreken, helpt het om te begrijpen waarom je jezelf saboteert. Dit heeft met de werking van je brein te maken.

Waarom saboteer je jezelf?

Waarom saboteer je jezelf tegen beter weten in? Dat komt omdat je geregeerd wordt door je onderbewuste. Ons gedrag wordt voor maar liefst 95% gestuurd door onze overtuigingen en gewoonten die in ons onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. En jouw onderbewuste is er niet om jou gelukkig te maken. Jouw onderbewuste is er om je veilig en in leven te houden. Jouw onderbewuste houdt ervan om dingen bij hetzelfde, bij het oude te houden. En of dat nou negatieve patronen zijn waar je eigenlijk ongelukkig van wordt of blijft, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat die oude patronen bewezen hebben ‘veilig’ te zijn en dus zal je onderbewuste de boel proberen te saboteren zodra het vindt dat er ‘gevaar’ dreigt. Als je dan ook nog hooggevoelig bent, waardoor dingen je nog meer en dieper raken, dan kan de innerlijke saboteur in jou nog sterker en hardnekkiger aanwezig zijn. Het is dan eigenlijk geen wonder dat je een abonnement hebt op belemmerende patronen die je klein houden, zoals uitstelgedrag.

We houden onszelf vaak voor de gek door te denken dat we wel degelijk bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en verandering, want we lezen boeken, doen cursussen en maken allerlei voornemens. Maar zolang je de belemmerende overtuigingen en negatieve patronen die in je onderbewuste liggen niet aanpakt, zijn de veranderingen die je doormaakt oppervlakkig en maar tijdelijk. En het is relatief makkelijk om maar te blijven lezen, leren en absorberen in plaats van echt in actie te komen. Want in actie komen, dat is waar de winst te behalen valt en de echte transformatie begint.

Zelfsabotage zorgt uiteindelijk voor meer pijn!

Want als je jezelf blijft saboteren, kun je dus niet het leven leiden dat je eigenlijk graag wilt. Zo lang je niet voor die structurele verandering gaat, leef je een leven dat misschien wel prima is, maar waar je misschien ook vaak voelt ‘is dit het nou?’. En dat is natuurlijk heel erg zonde! En ook meteen een hele goede reden om je zelfsabotage te willen overwinnen.

Hoe kun je stoppen met jezelf saboteren?

Wanneer je iets in je leven wilt veranderen of een bepaald doel voor ogen hebt, hoe zorg je er dan voor dat je stopt met jezelf saboteren?

 1. Allereerst moet je iets natuurlijk echt heel graag willen en er voor de volle 100% voor gaan. 
 2. Daarnaast moet het je een beetje pijn doen, of dat nou in de vorm van geld, energie of tijd is. Dat zorgt er ook voor dat je er harder aan trekt, dat je er meer moeite voor gaat doen, want het kost je geld, tijd en energie.
 3. Ten derde moet je een kraakhelder doel voor ogen hebben en daar het liefst een tijdslimiet aan geven. Schrijf het op en visualiseer/lees dat doel zo vaak mogelijk, maar minstens 1x per dag. 
 4. Bedenk en schrijf op wat het je kost als je innerlijke saboteur de boel weer overneemt; hoe voel je je dan, wat heb je dan niet of kan je dan niet?
 5. Maak een plan voor de momenten dat je in de zelfsabotage schiet, bedenk wat je kunt doen om daar niet aan toe te geven.
 6. Neem verantwoording: vertel aan mensen om je heen wat je exacte doel en tijdsplanning is of regel een ‘buddy’.
 7. De belangrijkste: als je begrijpt hoe je onderbewuste werkt en je dus onderkent welke enorme impact het op je heeft, dan weet je dat je het probleem bij de wortel aan moet pakken en het een must is om je belemmeringen en negatieve patronen in je onderbewuste te veranderen. Alleen zo creëer je blijvende verandering.

Een methode die dat ontzettend snel, simpel en effectief doet, is de methodiek waar ik mee werk, Creatrix®. Wanneer je deelneemt aan het Sense & Sensitivity Creatrix® programma, dan krijg je inzicht in emoties en overtuigingen die jou blokkeren. Vervolgens pakken we de belemmerende overtuigingen en pijnlijke emoties bij de kern aan, zodat je je belemmerende gedrag dan WEL kunt doorbreken. Door de diepgaande transformerende werking van het proces, vervang je je negatieve ballast door je eigen positieve levenslessen. Zodat je kunt stoppen met het saboteren van jezelf en je eindelijk het pad kunt bewandelen van je droomleven. 

Ben jij er klaar voor om je zelfsabotage een halt toe te roepen?

Maak dan nu meteen een afspraak in mijn online agenda voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie, voordat je innerlijke saboteur je weer bang maakt en belemmert om deze 1e stap te zetten. We weten allemaal wat er gebeurt met dingen die je ‘later nog wel doet’. 😉

Je voor alles en iedereen verantwoordelijk voelen

Voel jij je vaak verantwoordelijk voor anderen? Op je werk, in je bedrijf, voor je medewerkers, je klanten en je volgers. Maar misschien ook wel thuis. Voor je familie en je vrienden. Je hebt het idee dat je overal verantwoordelijk voor bent. Nee zeggen vind je lastig. Je wilt anderen graag helpen en zo de wereld elke dag een stukje mooier maken. Je wilt graag de problemen van anderen oplossen. Kortom: je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is mooi: je wilt het beste voor iedereen en in elke situatie..... Maar welke tol vraagt dat van jou?

Steun en toeverlaat

Op werk wil je dat het goed komt met een bepaald project, dus trek je werkzaamheden naar je toe. Je wilt anderen niet teleurstellen. Wanneer iets niet lukt, achtervolgt het je en voel je je schuldig. Ook als het om zaken gaat waar je geen enkele invloed op hebt. Je bent super zorgzaam en hebt een geweldig goed inlevingsvermogen. Een luisterend oor hier, steun en toeverlaat daar. Ondanks dat je moe, gestrest of misschien wel uitgeput bent. Maar wie zorgt er voor jou?
Jij natuurlijk! Niemand anders kan dat voor je doen.....

Zet jezelf op de eerste plaats

Je wilt altijd het beste voor anderen, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Zorg net zo goed voor jezelf als dat je voor anderen doet. Daarvoor moet je een aantal uitdagingen aangaan, maar dat kun jij! Oververantwoordelijkheid is een doorgeslagen variant van verantwoordelijkheidsgevoel. Dit komt meestal voort uit ervaringen die met afwijzing te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld pesten, angst voor controleverlies en verlatingsangst door gebeurtenissen in je jeugd. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat ook uit angst voor kritiek, onzekerheid, faalangst, perfectionisme en een grote behoefte aan waardering.

Food for thought

Voor jezelf kiezen is misschien moeilijk, maar besef dat je daardoor ook anderen de kans geeft om zelf hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Vaak ontneem je de ander die mogelijkheid. Met goede bedoelingen natuurlijk. Je hebt moeite met het loslaten van de controle en tegelijkertijd vind je het lastig om je grenzen aan te geven.

Check, check, dubbelcheck

Vertrouw verantwoordelijkheden toe aan degenen bij wie ze horen. Hoe vind je een nieuwe goede weg en balans daarin? Stel jezelf deze vragen zodra een twijfelgeval zich voordoet:

 • Kan ik er iets aan doen?
 • Is het aan mij om er iets aan te doen?
 • Is het voor mij mogelijk om iets te doen? Heb ik de tijd en de mogelijkheid?
 • Is het nodig dat ik actie onderneem?

Is jouw antwoord op de meeste vragen ‘nee’? Dan is het niet jouw verantwoordelijkheid en moet je het loslaten. Is jouw antwoord op de meeste vragen ‘ja’? Kijk dan eens of je het anders kunt aanvliegen. Neem niet alles over. Laat ruimte over voor anderen, ondersteun waar nodig en laat de rest alsnog los. Vraag jezelf ook af wat het JOU kost als je steeds maar weer voor anderen zorgt en jezelf op de 2e plaats zet. En kies dan wat vaker voor jezelf ;-).

De oorzaak van je verantwoordelijkheidsgevoel

Onderzoek eens waar jouw verantwoordelijkheidsgevoel vandaan komt. Vind je het heel erg belangrijk om aardig gevonden te worden of gewaardeerd te worden? Ben je bang voor afwijzing en kritiek? Dan zou het kunnen dat er onder jouw verantwoordelijkheidsgevoel (onbewust) onzekerheid zit. Dat het vooral je onzekerheid is, die ervoor zorgt om het voor alles en iedereen op te willen lossen. Dat je vanuit je onzekerheid eigenlijk 'nodig wilt zijn' als een soort bevestiging van buitenaf, om je onzekerheid of je minderwaardige gevoel te sussen.

Pak de oorzaak aan

Als er zo'n soort oorzaak onder je verantwoordelijkheidsgevoel zit, zal het heel lastig zijn om dit los te laten en lukt dit je waarschijnlijk niet met bovenstaande oefening. Dan is het nodig om juist een oplossing te vinden voor je onzekerheid. Als je de oorzaak aanpakt met een structurele oplossing, heb je twee vliegen in één klap. Je kunt je onzekerheid flink verminderen én je voelt je vervolgens ook niet meer zo verantwoordelijk voor alles en iedereen. Je kunt veel makkelijker jezelf wat vaker op de eerste plaats zetten en je grenzen aangeven.

Een structurele oplossing

Zou jij dit ook graag willen, maar weet je niet hoe? Dan vertel ik je daar graag meer over. Ik heb al enorm veel vrouwen geholpen om hun onzekerheid en minderwaardigheidsgevoel echt bij de kop te pakken, zodat die flink verminderd. Niet tijdelijk, maar blijvend. Dus als jij dat ook graag zou willen, plan dan een vrijblijvende kennismakingssessie bij mij in. Dan vertel ik je er alles over, zodat je kunt bekijken of dit iets is wat jij ook graag zou willen bereiken. Ik kijk er naar uit om je te helpen en te inspireren!

Omgaan met emoties als je hoogsensitief bent

Als je hoogsensitief bent, ben je extra gevoelig voor allerlei prikkels en emoties. Je voelt emoties dieper dan de gemiddelde persoon, dingen raken je meer en daarbij pik je soms ook nog emoties van andere personen op. Dat kan mentaal en ook fysiek een hogere tol eisen dan als je niet hoogsensitief bent.

Jouw hooggevoeligheid hiervoor hoeft niet alleen nadelig te zijn, maar kan ook in je voordeel werken. Je voelt ‘negatieve’ emoties weliswaar heviger en sneller, maar de positieve emoties ook. Blijdschap, geluk, dankbaarheid, schoonheid, je ervaart het allemaal net wat intenser.

Het is belangrijk om je emoties serieus te nemen, ze niet te bagatelliseren, onder het tapijt te willen schuiven of jezelf stiekem een aansteller te vinden. Je bent precies goed zoals je bent en je emoties mogen er zijn. Het is belangrijk ze aandacht te geven en te doorvoelen, doe je dat niet, dan stapelen ze zich op en barst een keer de bom. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat sommige negatieve emoties wellicht niet nodig zijn of in ieder geval niet in de hevigheid waarin je ze nu ervaart.

Maar hoe ga je dan het beste met die negatieve emoties om, die je soms enorm diep kunnen raken?

Je kunt emoties ervaren naar aanleiding van een droevige of vervelende gebeurtenis, zoals verdriet en boosheid. Het is dan vooral goed om ruimte te geven aan je emoties. Om niet compleet overspoeld te worden door je emoties, wat vaak een valkuil is voor hsp’ers, kan het wel fijn zijn om je emoties in te kaderen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf een tijd en plek afspreken wanneer je je emoties volledig toelaat, zodat je ook in staat bent om het op andere momenten even los te laten.

Ook kun je een negatieve emotie ervaren die niet van jezelf blijkt te zijn. Als je hoogsensitief bent kun je makkelijk emoties van anderen oppikken, soms zonder dat je het zelf doorhebt. Belangrijk is dan om na te gaan wat de emotie veroorzaakte. Als je dat niet kunt achterhalen, dan is de kans groot dat het een emotie van iemand anders is.

En je kunt een negatieve emotie hebben aan de hand van een negatieve gedachte die meestal niet op waarheid berust maar voortkomt uit negatieve patronen die in je onbewuste liggen opgeslagen. Dat zijn de emoties waar ik met de 4 stappen in deze blog voornamelijk op doel. Het zijn emoties die voortkomen uit bijvoorbeeld schuldgevoel, schaamte, onbekwaamheid, faalangst, onzekerheid en jaloezie.

Je emoties zijn het resultaat van je gedachten. Je gedachten zijn weer het resultaat van de (vaak belemmerende) overtuigingen die liggen opgeslagen in je onbewuste en die veelal voortkomen uit ervaringen in je jeugd. Wanneer jij dus heftige negatieve emoties ervaart, dan komt dat door die belemmerende overtuigingen die daar liggen opgeslagen. Het is een vicieuze cirkel; jouw negatieve gedachten versterken jouw negatieve overtuigingen die liggen opgeslagen in jouw onbewuste en jouw negatieve overtuigingen voeden jouw gedachten en vervolgens jouw emoties, waardoor je steeds weer opnieuw die negatieve emoties kunt ervaren.

1. Bewustwording

De eerste belangrijke stap is dus om je bewust te worden van jouw gedachten. Elke keer dat je een negatieve gedachte opmerkt, buig deze dan om naar een positieve gedachte. Probeer dit juist ook te doen wanneer je in je negatieve emotie zit. Probeer je vervolgens bewust te worden van de emotie en vraag jezelf af:
Is het een emotie naar aanleiding van een gebeurtenis?
Of is het een opeenstapeling van opgekropte emoties?
Of is het een emotie die ik van iemand anders heb overgenomen?

2. Ademhaling

Ademhalen kan een heel groot verschil maken in hoe je je voelt. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen blinde paniek en innerlijke kalmte. Haal dus eerst 3x diep en langzaam adem, in door je neus en uit door je mond, wanneer je een heftige emotie ervaart.

3. Onderzoeken

Trek je terug en zoek een plekje op waar je even alleen kunt zijn. Onderzoek de emotie die je voelt. Een hele goede methode om hiervoor te gebruiken is de methode van Byron Katie (google en je vindt uitgebreide uitleg) waarbij je 4 vragen stelt om je stressvolle of negatieve gedachten makkelijker los te kunnen laten.
De 4 vragen zijn:
1) is deze gedachte waar?
2) kan ik 100% zeker weten dat deze gedachte waar is?
3) hoe reageer ik als ik deze gedachte inderdaad geloof? Hoe VOEL ik mij als ik deze gedachte geloof?
4) Hoe zou ik mij voelen zonder deze gedachte?

Nadat je jezelf deze vragen hebt gesteld, is het vaak veel makkelijker om de negatieve of stressvolle gedachte los te laten en voor een gedachte te kiezen die je een beter gevoel geeft.

4. Loslaten

Kun je iets aan de situatie doen die de emotie veroorzaakte? Als het antwoord ja is, doe dat dan zo snel mogelijk (bijvoorbeeld door het in te plannen zodra het kan). Als het antwoord nee is, laat het dan los. Hoe moeilijk ook, maar het heeft dan geen zin om er verder over na te denken en nog meer van streek te raken.

Vind je het moeilijk om het los te laten, heb je verdriet of ben je aan het rouwen, dan kan het helpen een uitlaatklep te zoeken zoals sporten, mediteren of erover te schrijven. Kies bijvoorbeeld een tijdstip waarop je, zo lang als nodig, elke dag 5, 10 of 20 minuten schrijft. Maak er een routine van. Het lucht op en stelt je in staat het de rest van de dag beter van je af te zetten, omdat je weet dat je je in je schrijftijd volledig op je probleem of verdriet kunt storten.

Met deze stappen heb je een goed begin gemaakt om het vooral op bewust niveau aan te pakken. Uiteindelijk is het zaak om het ook op onbewust niveau aan te pakken, omdat daar nog steeds de belemmerende overtuigingen liggen opgeslagen waar jouw gedachten en emoties uit voortkomen. Daarvoor heb je een methode nodig die zowel je bewuste als je onbewuste bereikt, om zo ook die belemmeringen diep in je onbewuste te kunnen veranderen in positieve overtuigingen. Dit is precies wat de unieke methodiek waarmee ik werk, Creatrix, doet.

Nieuwsgierig? Neem dan gerust contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over!

De top-10 denkfouten: niet alles wat je denkt klopt

Daar lees je van alles over in dit blog. Wil je liever luisteren in plaats van lezen? Ga dan naar mijn podcast over dit onderwerp.

We hebben allemaal gedachten die niet helemaal kloppen. De een meer dan de ander. En ondanks dat we wel weten dat deze gedachten niet helemaal waar zijn, kunnen ze toch een rotgevoel geven of je naar beneden halen. Daarom is het heel zinvol om je bewust te worden van je denkfouten, zodat je ze gaat herkennen en je er vervolgens ook voor kunt zorgen om het nare gevoel dat er uit voortkomt te voorkomen.

Herken jij de gedachten die je hebt en die eigenlijk helemaal niet waar zijn? Het zijn gedachten als: 'ze vinden mij vast niet aardig', 'wie zit er nu op mij te wachten' of 'ik ga pas weer daten als ik 10 kilo ben afgevallen' of 'ik kan pas op die baan solliciteren als ik aan alle voorwaarden voldoe'.

Al dit soort gedachten, waar je je innerlijke criticus aan kunt herkennen en die we allemaal wel eens hebben, kunnen je enorm tegenhouden om het leven te leiden dat je eigenlijk wilt en ervoor zorgen dat je de potentie die in je zit niet benut. En dat is heel erg zonde!

Denkfouten en hoogsensitiviteit

Ook als je hoogsensitief bent, kun je hier veel last van hebben. En een van de redenen daarvan is dat je prikkels diepgaander verwerkt. Maar hoe je die prikkels interpreteert hoeft niet waar te zijn. Als je hoogsensitief bent, kun je extra gevoelig zijn voor afwijzing en die gevoeligheid zorgt er juist voor dat je constant alert bent, snel overprikkeld raakt en je daardoor een overactief stressbrein krijgt. En dat overactieve stressbrein maakt sneller denkfouten.  

Om die ondermijnende gedachten en de nare gevoelens die daaruit voortkomen te voorkomen, is het belangrijk om je denkfouten te herkennen, zodat je die negatieve denkspiraal kunt doorbreken en je uiteindelijk die nare gevoelens ook echt kunt voorkomen.

Top-10 denkfouten

Hieronder vind je de top-10 van denkfouten die vaak voorkomen.

1. Het-zou-moeten-denken
Dat is bijvoorbeeld de gedachte: 'hij moet wel op tijd komen, anders is hij echt niet in me geïnteresseerd'.

2. De toekomst negatief voorstellen
Bijvoorbeeld: 'ik heb mijn werk niet goed genoeg gedaan, ik word vast ontslagen'.

3. Gedachtenlezen
Ervan uitgaan dat je precies weet wat andere mensen in een bepaalde situatie (of over jou) denken. Je concludeert dat iemand negatief op je reageert zonder te checken of het ook zo bedoeld is door diegene.

4. Zwart-witdenken
Je denkt in uitersten en ziet alleen zwart of wit. Het is alles of niets. Je denkt bijvoorbeeld 'ik ga niet naar dat feestje, want ik kan het niet aan om een hele avond weg te zijn'.

5. Etiket plakken
Je denkt dan bijvoorbeeld: 'ik kan ook niks' in plaats van 'ik maakte een fout'.

6. Overdrijven of veralgemeniseren
Er hoeft maar een enkele keer iets te gebeuren waar je algemene conclusies uit trekt of meteen een patroon ziet. Je bent bijvoorbeeld een keer afgewezen en denkt daarna meteen dat je altijd afgewezen wordt.

7. Beperkt waarnemen
Je laat het negatieve zwaarder wegen dan het positieve. Een voorbeeld: je hebt een beoordelingsgesprek op je werk waarin je successen en positieve kanten worden benoemd. Daarnaast worden ook verbeterpunten genoemd en je onthoudt dan alleen 'de kritiek' en blijft daar vervolgens over piekeren.

8. Zelfverwijt
Je verwijt jezelf iets waar je niet of maar deels verantwoordelijk voor bent. Je neemt de schuld op je en betrekt het op jezelf.

9. Negatief denken of mentaal filteren
Je buigt het positieve om in het negatieve. Bijvoorbeeld: 'ze zegt wel dat ze het gezellig vindt om af te spreken, maar waarom spreken we dan niets af?'.

10. Emotioneel denken
Je gevoelens als bewijs nemen voor de juistheid van een bepaalde gedachte. Bijvoorbeeld: 'Ik voel me minderwaardig, dus ben ik dat ook'.

Nu je weet wat veelvoorkomende denkfouten zijn, kun je er zelf ook mee aan de slag om ze te herkennen en te doorbreken.

Pak je denkfouten aan in 8 stappen

Stap 1:
Iedere keer als je merkt dat er een rotgevoel opkomt, kun je onderzoeken wat daaraan voorafgaand is gebeurd. Het is niet de situatie die je onprettig laat voelen, maar de gedachten die je daarbij had. Dus is het juist belangrijk om je denken te onderzoeken.

Stap 2:
Herken bij jezelf welke gedachten het zijn geweest die voor een rotgevoel zorgen en schrijf die gedachten op. Onderzoek onder welke denkfouten die gedachte valt en schrijf die ook op. Bijvoorbeeld:
Gedachte: 'Ik wist het antwoord niet, dus ik ben dom'
Denkfout: overdrijven / veralgemeniseren

Stap 3:
Vraag jezelf af: is die gedachte waar?

Stap 4:
Vraag jezelf af: kan ik 100% zeker weten dat die gedachte waar is?

Stap 5:
Vraag jezelf af: hoe reageer ik als ik die gedachte inderdaad echt geloof? Hoe VOEL ik mij als ik die gedachte echt geloof?

Stap 6:
Vraag jezelf af: welke gedachte zou me WEL verder helpen?

Stap 7:
Vraag jezelf af: hoe zou ik reageren als ik DIE gedachte zou hebben? Hoe zou ik me VOELEN als ik DIE gedachte zou hebben? (het gaat hier om de gedachte van stap 6).

Stap 8:
Kies voor een andere gedachte (bijvoorbeeld de gedachte van stap 6), eentje die je een beter gevoel geeft en focus je daar op.

Wat nog belangrijk is: bij deze oefening gaat het om 'verkeerde' gedachten, niet om gevoelens. Als je merkt dat je bepaalde emoties hebt, zoals verdriet, druk dan dat gevoel niet weg. Gevoelens mogen er zijn en zijn nooit 'fout'. Maar gedachten die bepaalde gevoelens veroorzaken, kunnen dat wel zijn.

Als je je bewust wordt van je negatieve gedachten en leert dat deze gedachten niet de waarheid zijn, kun je ze makkelijker loslaten. Iedere keer als je een denkfout opmerkt, zet je er een positieve gedachte tegenover. Denkfouten zijn aangeleerd en dat kun je dus ook weer afleren. Spreek jezelf steeds weer bemoedigend toe. Doe dat door je voornaam te gebruiken in plaats van 'ik'. Uit onderzoek blijkt dat je daardoor meer afstand van de situatie neemt. Bedenk wat je tegen een goede vriendin zou zeggen en praat ook zo tegen jezelf.

Wees ook zorgvuldig in de woorden die je gebruikt in je gedachten en hoe je tegen jezelf praat. Gebruik de woorden die de positieve kant benoemen. Zeg bijvoorbeeld: 'ik vertrouw erop dat het goedkomt', in plaats van 'ik hoef niet bang te zijn'.

Lukt het doorbreken van je denkfouten niet?

Als het je maar niet lukt om je denkfouten uit je systeem te krijgen, dan is dat helemaal niet zo gek. Een groot deel van onze gedachten (en de dingen die we door de jaren heen zijn gaan geloven) zitten namelijk in ons onderbewustzijn. Om je negatieve denkspiraal te doorbreken, is het logischerwijs vaak niet genoeg om dit alleen met het bewuste deel van je brein te doen. Als je een echte blijvende verandering wilt, is het dus een must om je gedachten in je onbewuste aan te pakken. De methodiek waar ik mee werk (Creatrix®) is hier dé uitkomst voor. Deze methodiek zorgt er namelijk voor dat je de gedachte of overtuiging in je onbewuste aan kunt pakken en blijvend om kunt zetten in een positieve bekrachtiging. Zo pak je niet de symptomen, maar de oorzaak aan. En dat zorgt ervoor dat je écht een wezenlijk verschil ervaart, wat ook nog eens blijvend is!

Wil je meer weten over Creatrix® en wat het veranderen en loslaten van je denkfouten jou kan opleveren? Neem dan contact met mij op of plan een vrijblijvende inspiratiesessie in via mijn online agenda.

De voor- en nadelen van hoogsensitiviteit

Zoals je misschien al weet, sta ik vooral graag stil bij de voordelen en talenten van hoogsensitiviteit, omdat ik uit ervaring weet dat als je hoogsensitief bent je de lat te vaak heel hoog legt en te streng bent voor jezelf. En dat je dus ook vooral vaak gefocust bent op wat er beter kan en misschien te weinig stil staat bij alles wat je allemaal goed hebt gedaan. Daarom wil ik je zo vaak mogelijk herinneren aan de talenten en voordelen die hoogsensitiviteit met zich mee brengt. Ik heb er een paar voor je op een rij gezet om je weer even te herinneren aan een aantal voordelen, die je waarschijnlijk (grotendeels) wel zult herkennen:

De voordelen van hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, dan...

 • heb je een sterk inlevingsvermogen
 • heb je sneller inzicht omdat je meer en intenser waarneemt
 • ben je creatief, heb je een rijke verbeelding en oog voor detail
 • heb je een diep en rijk gevoelsleven
 • kun je informatie nauwkeuriger en uitgebreider verwerken
 • ben je snel geroerd door kunst of muziek
 • ben je alert waardoor je snel kunt schakelen
 • zie en creëer je mogelijkheden en kansen
 • heb je een groot aanpassingsvermogen
 • kun je intens genieten
 • lever je kwaliteit en maak je weinig fouten door je punctualiteit

En hoe beter je met je hoogsensitiviteit om kunt gaan, hoe vaker je juist de voordelen ervaart. Als je nog niet zo goed met je hoogsensitiviteit om kunt gaan, ervaar je vaak ook een hoop nadelen. Misschien herken je ze wel....

De nadelen van hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, dan....

 • voel je je in veel situaties niet op je gemak en kruip je in je schulp
 • ben je snel geraakt, zowel in positieve als negatieve zin
 • loop je de hele dag op je tenen en kan je je hoofd nog maar net boven water houden
 • voel je stemmingen en sferen feilloos aan en ervaar je de emoties van anderen intens
 • analyseer je je helemaal suf voordat je actie onderneemt
 • ben je een pleaser en zeg je zelden ‘nee’
 • ben je super zorgzaam en plaats je jezelf vrijwel nooit op de eerste plaats
 • voel je je vaak onzeker en vraag je je regelmatig af of je het wel goed doet
 • ben je een rasperfectionist en heb je oog voor detail
 • voel je je vaak schuldig
 • heb je meer tijd nodig om indrukken te verwerken dan anderen
 • heb je vaak last van spanning en fysieke klachten, zoals hoofdpijn
 • voel je je vaak moe, opgejaagd en gestrest en maak je je zorgen

Gelukkig heb ik ook goed nieuws. Want ook al ervaar je deze nadelen vaak, dan betekent dat nog niet dat je dat niet kunt veranderen. Als je namelijk beter met je hoogsensitiviteit om leert gaan, dan kun je hier een enorme verandering in ervaren. Ook als je al van alles geprobeerd hebt en het je toch nog niet is gelukt.

Wat je moet doen om het ervaren van de nadelen structureel te verminderen

Als je een structurele oplossing wilt, kan ik je daarbij helpen door samen aan de slag te gaan met het Creatrix® coachingstraject. Dit traject is relatief makkelijk en werkt snel en diepgaand. Je kunt dit traject ook doen als je gestrest of oververmoeid bent. Je krijgt hoe dan ook resultaten die blijvend zijn. Als jij ervoor durft te gaan, dan krijg je van mij de garantie dat ook jij een succesvol eindresultaat kunt bereiken.

In de afgelopen jaren zijn tientallen hoogsensitieve vrouwen je al voor gegaan. Dus ben je er klaar mee om bovenstaande nadelen steeds maar weer te ervaren en wil je dit nu echt eens een keer structureel veranderen? Wacht dan niet langer en boek nu een 1-op-1 inzichtsessie bij mij in, zodat ik je een goed en duidelijk beeld kan geven van wat er mogelijk is voor jou. Geloof me, dat is meer dan je nu denkt. Gun jezelf die reset. Die is ook voor jou mogelijk!

Hoogsensitiviteit en vatbaarheid voor stress

Er is wetenschappelijk aangetoond dat HSP'ers erg gevoelig zijn voor prikkels waar niet-hoogsensitieve mensen minder moeite mee hebben, zoals tijdsdruk en harde geluiden.

Uit een test van Elaine Aron (pionier op HSP vlak) bleek dat het humeur van hoogsensitieve mensen sterker wordt beïnvloed door stress. Tijdens deze test liet ze psychologiestudenten vraagstukken oplossen. Er waren twee versies: een makkelijke en een moeilijke. De hsp’ers die de moeilijke test hadden gemaakt, voelden zich na afloop veel slechter dan de hsp’ers die de makkelijke test hadden gemaakt. Bij de niet-hsp’ers was er géén verschil in het humeur van de studenten. Hieruit blijkt dat hoogsensitieve mensen meer stress ervaren door omgevingsfactoren, terwijl deze op niet-hsp’ers geen impact hebben.

Het hoogsensitieve brein werkt anders

Een van de redenen waarom je vatbaarder bent voor stress als je hoogsensitief bent, is omdat je niet alleen meer opmerkt en er meer prikkels binnenkomen, maar ook omdat je datgene wat er binnen komt diepgaander verwerkt. En dat komt weer omdat een hoogsensitief brein anders werkt.

Het is dus ook logisch dat je als hsp’er extra hersteltijd nodig hebt, omdat er zoveel prikkels binnenkomen en je die ook diepgaand verwerkt, vraagt dit inspanning waar je van moet herstellen. Als je structureel te weinig hersteltijd of ontspantijd neemt, zorgt dit uiteindelijk voor vermoeidheid en (chronische) overprikkeling. En het nadeel is dat als je hoogsensitief bent, de kans groot is dat je die hersteltijd niet of onvoldoende neemt. Vaak omdat je de lat hoog legt omdat je aan allerlei verwachtingen van jezelf of van anderen wilt voldoen. Als je meer opmerkt, komen er namelijk ook meer 'eisen' op je af, 'eisen' van de mensen om je heen en de 'eisen' van jezelf.

Gevolgen van stress en overprikkeling

Het gevolg van te vaak overprikkeld zijn en stress hebben is dat je steeds meer in je hoofd komt te zitten, meer gaat piekeren en zorgen maken en allerlei doemscenario’s ziet.

Daarnaast beïnvloedt het ook je zelfbeeld en kun je steeds minder relativeren van jezelf en de wereld om je heen. Je ervaart jezelf anders en ook gebeurtenissen ervaar je intenser. Je emoties overheersen en je bent sneller emotioneel. Hierdoor ervaar je situaties en gebeurtenissen sneller als stressvol en dit houdt dan ook steeds weer de cirkel van overprikkeling en chronische stress in stand. Je komt in een overleefstand te staan waar je nog maar moeilijk uit kunt komen. Je blijft allerlei situaties als stressvol ervaren, die weer allerlei emoties triggeren en voor je het weet zit je vast in een vicieuze stress cirkel.

En dat is heel erg zonde, want als je steeds maar in de overleefstand staat kun je niet meer genieten van je leven en ben je alleen nog maar bezig met alles wat er 'moet' gebeuren en ben je emotioneel gezien alleen nog maar bezig met overleven. Een ander nadeel is dat als je overprikkeld en gestrest bent, de activiteit van bepaalde delen in je hersenen afneemt. En het nadeel daarvan is dat je niet goed meer kunt functioneren en daardoor je werk niet goed meer kan doen, omdat je steeds meer moeite hebt met concentreren, meer fouten maakt en vergeetachtig wordt.

Het stresssysteem en het hoogsensitieve brein

Als je hoogsensitief bent is het extra belangrijk om voldoende rust en hersteltijd te nemen. Het stresssysteem van HSP'ers wordt namelijk vaker ingeschakeld door hoe je hoogsensitieve brein werkt. Daar zijn een aantal redenen voor, want het HSP brein:

 • registreert meer prikkels en heeft ook meer energie nodig om die te verwerken
 • het is extra alert op verwachtingen van anderen
 • het is extra alert op het voorkomen van fouten

Het HSP brein signaleert veel concrete stressoren (zoals bijvoorbeeld meldingen van een overvolle mailbox) en creëert zo een stroom van abstracte stressoren (bijvoorbeeld gedachten die daarop kunnen volgen zoals 'dat moet ik ook nog doen' of 'ik krijg mijn werk nooit op tijd af'). Daardoor wordt het stresssysteem van HSP'ers vaker ingeschakeld waardoor op de lange termijn de kans ook weer groter is dat je een angststoornis, depressie of burnout krijgt.

Brein weet niet wat wel en niet waar is

Het maakt niet uit of er een echte dreigende situatie is of dat je dat alleen denkt en gelooft. Het heeft hetzelfde effect op je lichaam. Als je regelmatig dingen denkt die je stress geven of als je je vaak zorgen maakt en allerlei doemscenario’s voor je ziet, heeft dat eenzelfde impact op je lichaam en zet dat je stresssysteem in werking. Daarom is het zo belangrijk om zo min mogelijk gedachtes of emoties te hebben die jou stress geven. Als je stressvolle gedachtes en emoties kwijt raakt, ben je vervolgens dus ook steeds minder gestrest.

Vaak maak je het jezelf heel erg moeilijk met alles wat je moet van jezelf en alle regels die je voor jezelf hebt waar je aan moet voldoen. Wat je moet zijn, wat je moet worden en wat je moet bereiken.

Structurele oplossing

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want het is dus eigenlijk het belangrijkste om je stressvolle gedachten sterk te verminderen en eventuele emoties die hierbij komen kijken echt los te kunnen laten. Als je de oorzaken aanpakt die voor deze stressvolle gedachten en emoties zorgen, dan zul je merken dat je op korte termijn (denk aan enkele weken tot maximaal 3 maanden) veel beter zal voelen, je minder 'moet' van jezelf, je weer meer kunt genieten van je leven en bijna niet meer piekert. Hoe zou je je voelen als het zover zou zijn? Geloof me, dat voelt heel erg goed! Als jij dat ook op korte termijn wilt ervaren, ook al zegt het stemmetje in je achterhoofd dat jij dat waarschijnlijk niet kan of dat dit te mooi om waar te zijn is, neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over!

Hoogsensitiviteit hoeft echt geen last te zijn, zeker niet als je aan de slag gaat met een effectieve manier die je blijvend van je pijnpunten bevrijdt. Tientallen vrouwen zijn je al voor gegaan en hebben een waardevol eindresultaat bereikt.

Het hoogsensitieve brein in 8 stappen

Toen ik het boek 'Het hoogsensitieve brein' van Esther Bergsma las herkende ik daar ontzettend veel in. Het hoogsensitieve brein werkt inderdaad anders, dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken en het sluit heel erg aan bij hoe ik het zelf ervaar.

Misschien ben jij ook hoogsensitief en herken jij je ook in de werking van het hoogsensitieve brein werkt. Uiteraard is het brein supercomplex en weten we ook nog heel veel niet. Het brein is veel complexer dan in 8 stappen samen te vatten is. Maar om het behapbaar te houden, deel ik graag hetgeen wat uit onderzoek is gebleken. Zodat je wat meer begrip kunt krijgen voor jezelf!

Om het goed aan je uit te leggen, laat ik het plaatje dat Esther Bergsma ontwikkeld heeft zien en leg ik het per stap aan je uit.

Als je naar het plaatje kijkt, zie je 8 genummerde plaatjes staan. Hierbij een korte toelichting van deze 8 onderdelen:

1. Hier zie je alle prikkels, details en nuances die opgemerkt worden. Het hoogsensitieve brein merkt meer details en nuances op die via de zintuigen binnenkomt. Ook worden er meer emotionele signalen en nuances vanuit de omgeving opgemerkt.

2. Bij plaatje 2 zie je dat het hoogsensitieve brein niet alleen meer opmerkt, maar alles wat er binnenkomt ook diepgaander verwerkt. Informatie van een bepaalde situatie wordt gekoppeld aan informatie uit eerdere ervaringen, waardoor je sneller en makkelijker het grote geheel ziet.

3. Bij nummer 3 zie je dat omdat je gevoelig bent sneller sensaties uit je lichaam waarneemt. Je bent je bewuster van het lichamelijke effect dat je waarneming kan hebben. Je voelt bijvoorbeeld dat je schouders gespannen zijn, omdat je merkt dat je collega in een slecht humeur is. Je bent je dus bewust van het effect op je lichaam bij het zien van iemand die bijvoorbeeld in een slecht humeur is.

4. Hier zie je dat het hoogsensitieve brein allerlei risico's en kansen ziet en die ook allemaal de revue laat passeren. Je neemt deze dan ook allemaal mee om een goede beslissing te kunnen maken.

5. Bij nummer 5 zie je dat het hoogsensitieve brein ook kijkt naar het effect van bepaalde beslissingen of van je gedrag op de rest van de menesen die er bij betrokken zijn. Je houdt rekening met de belangen van anderen. De sociale foutenrader werkt in het hoogsensitieve brein op volle toeren. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je gedrag of je reactie wordt ontvangen door de andere betrokkenen. Je brein heeft dus ook veel focus op de sociale context van een situatie.

6. Op basis van al die verzamelde informatie (dus de risico's en kansen die je ziet én de impact op de anderen) wil je de best mogelijk actie of oplossing bedenken. Je neemt dus al deze details mee in je overweging om tot de best mogelijke oplossing te komen.

7. Het is dus niet zo gek dat je reactie daardoor ook meer tijd in beslag neemt en intenser is. Omdat je al die details inventariseert en vervolgens ook meeneemt in je beslissing is het logisch dat dit meer energie van je vraagt dan als je niet al deze details mee zou nemen. Als je hoogsensitief bent ervaar je in dezelfde situaties intensere emoties en meer stress na eenzelfde taak, door hoe je brein werkt.

8. En ook als de taak afgerond is of de beslissing genomen is, stopt het hoogsensitieve brein niet, maar gaat door met het analyseren wat er beter had gekund. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor jezelf en je werk iedere keer weer kunt verbeteren. Het nadeel kan zijn dat het ook om kan slaan in zelfkritiek. En als je streng bent voor jezelf of maar blijft piekeren over wat er beter had gekund, zorgt dit voor veel interne overprikkeling. En deze interne overprikkeling heeft een flinke impact op een groot deel van de drukte in ons hoofd.

Wil je nog meer over het hoogsensitieve brein lezen? Lees dan ook mijn andere blog over het hoogsensitieve brein.

Zoals je ziet brengt het hoogsensitieve brein van alles met zich mee en heeft het invloed op hoe je met dingen omgaat. Het kan allerlei voordelen hebben en daarnaast zijn er een aantal veelvoorkomende valkuilen die op de loer liggen. Het goede nieuws is dat je de 'lasten' die je van je hoogsensitiviteit kunt ondervinden, wel degelijk kunt verminderen en er dus een fikse verbetering mogelijk is. Hoogsensitieve vrouwen die bij mij een coachingstraject hebben gedaan ervaren meer rust in hun hoofd, emoties van anderen komen niet meer zo binnen, de emotionele lading van oud zeer is weg en ze piekeren veel minder. Als er iets vervelends gebeurt, blijft het niet meer zo hangen, maar zakt het snel weg.

Wil jij ook meer rust in je hoofd ervaren en structureel minder streng zijn voor jezelf? Wil je meer energie en weer vertrouwen in jezelf ervaren? Neem dan gerust contact met mij op of plan een gratis en vrijblijvende inzichtsessie in via mijn online agenda. Ik help je graag!